Зелений

Історія зеленого чаю

Виникнення зеленого чаю почалося в Китаї, з 2737 року до нашої ери. Відкриття сталося випадково, коли китайський імператор Шеннонг помилково випив воду, в якій валявся мертвий чайний лист. Імператор Шеннонг знайшов аромат неймовірно освіжаючим, таким чином, був створений новий напій. Зелений чай був в першу чергу доступний для вищих верств китайського суспільства і був дуже дорогим для покупки. Лише в 14 столітті зелений чай став доступний широкій публіці для задоволення і в лікувальних цілях.

У 19 столітті європейські дослідники високо цінували зелений чай, який користувався величезною популярністю. Завдяки своєму неймовірному смаку, він був величезним товаром і став національним напоєм Великобританії, так само як і чорний чай. Незабаром після того, як чай зелений з'явився в Америці, він відправився за кордон з поселенцями.

В останні кілька десятиліть популярність зеленого чаю неухильно зростає. У більшості кав'ярень і чайних магазинів можна купити зелений чай або знайти безліч напоїв з ним. Починаючи від гарячого зеленого чаю з жасмином до холодного маття латте.

Види, типи зеленого чаю

Чай зелений відомий своїми корисними для здоров'я властивостями і вживанням. Він - найпоширеніший вид чаю в світі.

Але чи дійсно ми знаємо, який тип зеленого чаю ми п'ємо?

Основні визначальні відмінності між видами зеленого чаю засновані на тому, де він вирощений, метод збору врожаю і метод обробки. Незважаючи на те, що Camellia Sinensis є рослиною, з якої виробляються всі види чаю, процес збору і обробки чаю визначає, який тип чаю буде проводитися.

Зелений чай має тенденцію приходити з першого збору (першого врожаю), як правило, з ранньої до середини весни. Вважається, що перший урожай дає найякісніші і найдорожчі листя, що робить їх найбільш бажаними для обробки і збору. Якщо хочете смачний зелений чай недорого, то вам на наш сайт http://kofe.in.ua. Тут можна купити зелений чай різних сортів за прийнятною ціною.

Деякі штами різняться залежно від процесу сушіння, способу подрібнення і прокатки і навіть кількості одержуваного сонячного світла. Білий чай і чорний відрізняються від зеленого тим, що листя зеленого чаю збирають і пропарюють в сирому вигляді, уникаючи процесу окислення.

Є багато інших способів, якими ми розрізняємо різні види зеленого чаю, але ось кілька різних видів японського зеленого чаю.

  • Сенча вирощується під прямими сонячними променями, і його збирають при першому або другому скиданні листя. Кажуть, що чайне листя першого врожаю зазвичай найкращої якості. Після збору чайне листя пропарюються, починаючи з наймолодшого листя на верхівках рослин.
  • Процес приготування зеленого чаю Gyokuro схожий на Sencha, за винятком того, що за 3 тижні до збору чайне листя приховані від сонячного світла. При видаленні від сонячного світла листя витримують менше фотосинтезу, зберігаючи амінокислоти з сильним ароматом в рослині і даючи Gyokuro його більш повний смак.
  • Tencha дуже схожий на чай Gyokuro. Він віддаляється від сонячного світла за три тижні до збору врожаю, а потім після збору листя пропарюються, сушаться на повітрі і видаляються з лози і стебел. Основна відмінність між Tencha і Gyokuro полягає в тому, що після того, як его зібрано, Tencha не проходить процес перекочування.
  • Зелений чай Матча - це розмелений Тенча. Після затінення, збору врожаю і пропарювання, листя потім сушать на повітрі, видаляють з стебел і вен, а потім подрібнюють в порошок для заварювання.
  • Продовжуючи з меленого чаю, Funmatsucha відомий своєю дешевою ціною і гірким смаком. Різниця між цим типом зеленого чаю і маття полягає в тому, що Фунмацуха не затінюється від сонячного світла, тому переносить більше фотосинтезу, що надає цьому чаю набагато гіркіший смак.
  • Коначу часто помилково приймають за Фунмацучу, але багато хто не розуміє, що хоча Конача означає порошковий чай, він не є порошком. Замість цього він складається з маленьких шматочків листя, які фільтруються під час обробки Gyokuro або Sencha.
  • Шинча відрізняється від інших сортів чаю, тому що ви зазвичай знайдете рік збору врожаю. Чай Шінча - це, по суті, чай першого врожаю, а це означає, що листя найкращої якості і найдорожчі.
  • Кукіча також відомий як чай з гілок, тому що на відміну від більшості чаїв, його роблять з гілочок і стебел, а не з листя. Хоча більш жовтий або коричневий колір, чай все ще зроблений з стебел листя, які проходять процес зеленого чаю.
  • Банча - це другий урожай після того, як перший потік був узятий для Сенчі, а потім знову вирощений. Листя банчі зазвичай збирають в три періоди, що варіюються між червнем і жовтнем, причому чайні листя стають менш бажаними при кожному зборі врожаю.

Користь для здоров'я зеленого чаю

Зелений чай вважається одним з найбільш корисних напоїв на планеті. Він завантажений антиоксидантами, які мають багато переваг для здоров'я, що можуть включати в себе:

  • Покращена функція мозку
  • втрата жиру
  • захист від раку
  • зниження ризику серцево-судинних захворювань.

Якщо подивитися більш детально, то:

  • Чай багатий поліфенолами. Вони є природними сполуками, корисними для здоров'я, наприклад, що зменшують запалення і допомагають боротися з раком.
  • Зелений чай містить катехін, званий епігаллокатехін - 3-галлат (EGCG). Катехіни є природними антиоксидантами, які допомагають запобігти пошкодженню клітин і забезпечують інші переваги.
  • Ці речовини можуть зменшити утворення вільних радикалів в організмі, захищаючи клітини і молекули від пошкоджень. Ці вільні радикали відіграють роль у старінні та багатьох типах захворювань.
  • Зелений чай робить більше, ніж просто тримає вас пильним, він також може допомогти підвищити функцію мозку. Ключовим активним інгредієнтом є кофеїн, який також є відомим стимулятором. Кофеїн впливає на мозок, блокуючи інгібуючий нейротрансмітер під назвою аденозин. Таким чином, він збільшує роботу нейронів і концентрацію нейротрансмітерів, таких, як дофамін і норадреналін.
  • Згідно з дослідженнями, зелений чай може збільшити спалювання жиру і підвищити швидкість метаболізму.
  • Зелений чай може не тільки поліпшити роботу мозку в короткостроковій перспективі, але і захистити ваш мозок з віком. Кілька досліджень показують, що сполуки катехіну в зеленому чаї можуть надавати різні захисні ефекти на нейрони в пробірках і на моделях тварин, що, можливо, знижує ризик розвитку деменції.
  • Катехіни в зеленому чаї також корисні для здоров'я порожнини рота. Дослідження в пробірці показують, що катехіни можуть пригнічувати ріст бактерій, потенційно знижуючи ризик інфекцій.

Чай зелений народився в Китаї та Індії, споживався і проголошувався за його користь для здоров'я протягом століть у всьому світі, але тільки недавно набув популярності і у нас. Його різноманітність смаків, може змусити загубитися у виборі. Якщо це трапиться, ми завжди Вам допоможемо, зайшовши на сайт «Кава в Україні» Ви дізнаєтеся багато цікавого, а наш фахівець допоможе вам зробити правильний вибір і не тільки цього чаю. У нас є чорний і трав'яний чай, різних видів і смаків.



Показано з 1 по 20 з 441 (всього 23 сторінок)